21. mai 2024
Embla og elgoksen

Embla og elgoksen

De 3 u-ene – viktig for unghunden, din framtidige jaktkompis

Utslag, uttak og utholdenhet mener erfarne jegre er de viktigste egenskapene hos en god løshund. Er det mulig å trene og foredle disse tre u-ene hos din elghund?

Flere mener at u-begrepene er noe av det viktigste, med vektlegging av søkets størrelse og effektivitet, evnen til å finne og stille elg og påhengelighet.

Utslag

Den første u-en er utslag, som er hundens evne til å gjennomsøke terrenget i jakten etter elg. Min erfaring er også at selv om hunden har lite utslag vil en erfaren hund bruke nesen og vinden og dermed kunne dekke terrenget. Min hund tok elgdufter på opptil kilometer. Det er viktig med en hund som finner elgen før elgen blir oppmerksom på jegeren i skogen eller fjellet. Men det ligger også i sakens natur at en hund som søker over mye terreng, vil ha større sjanse for å finne elg. Men dersom elghunden ikke bruker vind og terreng riktig, kan den også passere elg. De fleste hunder tar den første u-en ganske raskt med nok trening, og med alder og erfaring blir de stadig bedre til å utnytte vind og terreng.

Hunder som har for dårlig søk eller utnytter vind har som regel for lite trening og dermed ikke nok erfaring.. De har rett og slett ikke fått nok tid i skogen eller fjellet. Elghunden må føle seg trygg når den slippes. Mange turer og timer i skogen/fjellet må til for å skape denne tryggheten. Hunden din må stole på at du jakter sammen med den. Du må skape trygghet og sørg for at hunden vet hvor du er og kan finne tilbake til deg.  Dette skaper kontakten som skal til for å lykkes gjennom en lang jaktsesong.

Og du må aldri straffe eller være hard med hunden / jaktkompisen din ute i skogen om du ikke er fornøyd. Du må hele tiden tenke at det er tålmodighet og læring som skal til.  Det er du som skal skape den gode jakthunden.  Feil fra din side her kan ødelegge hunden som jakthund. Dressur foregår ikke skogen, men kun positive stimuli og signaler.

Og den beste erfaringen er selvfølgelig elgfall. Det vil fungere som en positiv forsterker, og kan gjøre elghunden ekstra tent. Hunden din begynner å forså jakten. Søket vil med trening, erfaring og årene bli stadig bedre. Det er imidlertid viktig at elgfallet skjer på riktig måte. Det hjelper lite bare å leie hunden bort til en død elg. Hunden må ha jobbet med elgen en tid, og helst stått med den i los, slik at den føler et eierskap til den.  Men om unghunden ikke skulle være i situasjonen ved elgfall kan det være smart om du fører hunden mot fallet, fyrer av et skudd på ca. 100 meters hold og slipper hunden mot elgfallet.  Da vil sammenhengen skudd og elgfall oppfattes.

Uttak

Uttaket, eller evnen til å få elgen til å stå i los i uttaket, varierer fra hund til hund. Det kan synes som det er en medfødt egenskap i tillegg til erfaring.  En hund som er rolig i uttak og gi elgen et boff eller to i det den nærmer seg og starter losen.  En «heit» hund som ruser inn på elgen vil kunne støkke den.  Dette skjer ofte med uerfarne og unge hunder.

En hund med et effektivt søk og som beveger seg relativt rolig i skogen, vil nok potensielt skremme en elg mindre enn en litt hissig hund som buser på i full fart.  Elghunden må få erfaring med at den skal «holde» elgen og ikke jage den.  Den må få erfaring med hva som er målet med jakta. Og skytes det for en hund på post, tror jeg det er positivt om hunden har hengt på litt. Man må ikke skyte for mange elg for unghunden uten at den har hatt los. Det vil helt klart være negativt for unghunden, som da ikke forstår hva vi ønsker å oppnå i skogen – nemlig stålosen og samarbeidet med jeger som fører til elgfallet.

Utholdenhet

Denne egenskapen har en sammenheng med den medfødte jaktlysten. Samtidig er det viktig å gi hunden erfaring og trening.  Erfaring gir hunden de gode jaktegenskapene med riktig hundeføring.  Jeg pleier å anbefale folk å spore på elgspor med unghunden. Når den finner et spor, skal den få ros. Slik trening gjør at hunden raskt forstår hva slags vilt du skal jakte på.

Ofte hører jeg hundeførere skryter av hunden sin som har hengt på i «dagevis». Min påstand er at den hunden nærmest er kontaktløs. Den slippes og ser dem ikke igjen før neste dag.

Hadde vi ikke hatt peiler på disse hundene, ville de vært verdiløse på jakt. Jeg starter med unghunden uten peiler og det kan være nyttig både for deg og hunden.  Dette skaper den kontakten og samarbeidet som skal til.  Men det er her viktig at du er i området hvor hunden ble sluppet til den er tilbake.  Det er fantastisk hvor sikker hunden er på sine egne spor eller bruker vinden for å finne tilbake til deg.

Jeg vil påstå at de fleste elgene blir skutt innen fire-fem timers lostid. Det å skryte av at hunden hang på elgen i 30 timer, blir for meg helt feil når utgangspunktet er at de skal brukes til praktisk jakt. Man får tilbake en totalt utslitt hund, som må hvile i flere dager. Det er rett og slett meningsløst.

Den perfekte ?

Hunden må ha erfaring og trening slik at den mestrer de 3 u-ene på en måte som gjør jakta effektiv. Jeg vil ha en jakthund som er jaktkamerat og som jakter sammen med meg. Den må være lydig, og kunne kalles inn også fra los. Det er også viktig for meg at jakthunden har et godt eksteriør, slik at den er godt rustet til lange jaktdager.  Jeg må skape denne jaktkameraten gjennom trening og bygge tillit at vi er jaktlaget.

Gi gjerne kommentar eller still spørsmål under her.

per-kaare@holdal.no

Legg igjen en kommentar