21. mai 2024
Thomas Engen har sendt oss dette flotte foto av sin elghund i solnedgang
Å kunne kalle inn fra los enten på jakt eller på jaktprøve er nyttig.

Start så tidlig som mulig med innkalling.  Start allerede første dag.

 

For eksempel når du skal mate hunden bruker du plystre-signal eller annen innkalling når du gjør klar.  Hunden skal sitte før du gir signal om å starte spisingen.  Dette er en positiv opplevelse for kvalpen, men samtidig får du vist at du er en god leder.  Vær konsekvent på dette gjennom hele kvalpe-perioden iallefall.

 

Tren innkalling generelt med ros eller belønning når den kommer.  Vær tålmodig, aldri straff hunden når den kommer inn til deg.

 

Generelt er det ikke et enkelt og godt svar. Men trening og atter trening er svaret. Begynn når valpen er liten, bruk den fløyta du kommer til og bruke på jakt (eller andre ting) og gi den en gobit eller masse ros hver gang den kommer ved innkalling. Det er ihvertfall en mye brukt metode. Ellers varierer det med og få hunden fra losen veldig. Har du en hund som er veldig hard blir det ofte vansklig. Litt mildere hunder blir det ofte lettere med.

 

Det kan også være et godt tips når du er ute på trening og får hunden din inn fra los med innkalling, å slippe den ut igjen.  Dermed får den opplevelsen at jakten ikke er over selv om den komme inn til deg på innkalling.

 

I reglementet til jaktprøve står følgende:

MOMENT 10. LYDIGHET OG SAMARBEID (koef. 1,0)

 

Registrere hundens vilje til å følge førerens kommando. Registrere hundens vilje til å holde kontakt med føreren.

Lydighet skal testes ved:

1. søk (0-2p)

2. under elgarbeidet (0-5p)

3. rett etter arbeidstidens slutt (0-3p)

For å oppnå 10 poeng må alle forsøk på innkalling være vellykkede. Under normale forhold skal første innkalling fra los prøves etter 90 min lostid, og før 150 min. Hundefører bestemmer når innkalling skal prøves.

 

Legg igjen en kommentar