21. mai 2024

Losnabakken`s L-V Frøya

Tommy Nilssen har utfordret meg til å skrive litt om min nye gråhund-valp, Losnabakken`s L-V Frøya.

Litt bakgrunn:

Dette er vår fjerde elghund, men første tispe. Gjennom mine snart 30 år som løshund- og ettersøksdommer, så har jeg sett og erfart mange hunder. Jeg klarer ikke å se noe markant skille på jaktlyst hos tispe og hannhund. Noen av de beste hundene jeg har dømt, er tisper.

Min klare filosofi er at hunden er et særdeles viktig verktøy og medspiller, både på jakt, men også under ettersøk for det offentlige. Jeg er, som sikkert mange vet, leder for ettersøkskorpset til Målselv viltnemnd.

Mitt mål er at mine hunder skal beherske egenskapene som både løs- og bandhund. Om man lykkes her, så har man for meg den optimale elg- og ettersøkshund. Min forrige elghund, NJCH Nordmolias Scott hadde denne fantastiske egenskapen.

Jeg er overbevist om at grunnlaget hunden får det første året, er avgjørende for egenskapene som skal utvikles videre i livet. Dette gjelder også med tanke på utstilling. Det å prege en hund til å gå rolig i sele, samt å holde kjeft  under jakt og ettersøk i sele, er gull verdt, men det krever målbevisst innsats. Når man i tillegg kan slippe hunden, få solide og målbevisste utslag og stålos, samt at hunden har egenskap til å lose i front av elgen, så har man min optimale jakthund. Man er heller ikke garantert til å lykkes, men med tålmodighet og bevissthet, så ligger mye til rette for suksess.

Om Losnabakken`s L-V Frøya:

Dette er ei tispe fra Losnabakken`s kennel på Tretten i Gudbrandsdalen. Foreldrene til Frøya er fra Finlands dype skoger, rett inn av Åbo/Turku. Foreldrene, Järventaustan Lara (L) tilhører Losnabakken`s kennel og  FIJ(L)CH FIUCH Mäentaustan Viki er i Finland.FRøya Troek 3

Frøya har vært hos oss i to uker. Det ser veldig bra ut. Jeg merker meg spesielt at Frøya er tøff i skallen (sterk psyke), balansert selvstendig og at hun har flott eksteriør med kvadratisk kropp, ørene står opp, god krøll på halen, mørk skalle og fine farger. Det gjenstår å se den videre utviklingen, og om man lykkes, men alt ligger til rette for det.

Jeg utfordrer Trygve Andreas Aasland til å presentere sin(e) hunder.

 

Hilsen

Tor Eriksen

Frøya Troek 1 Frøya Troek 2

Trykk på foto for større format.

Legg igjen en kommentar