1. mai 2024
Foto Kennel Signaldal

Foto Kennel Signaldal

Norge har sju nasjonale hunderaser.  Fire av dem er spisshunder; lundehund, buhund, norsk elghund svart og norsk elghund grå. Og tre harehunder; dunker, haldenstøver og hygenhund.

N SE J(B)CH N SE UCH Bjørgaskogen’s A Tero
Torslias R-S Tinka

I Norge kan vi være stolte av å ha 7 nasjonale hunderaser som alle går flere hundre år tilbake. I dag regnes desverre flere av de norske hunderasene som utrydningstruet, men her er ett unntak:

Norsk elghund grå som gjennom flere år har vært en av de mest populære hunderasene i Norge

Utvalget av norske hunderaser tyder på at vi nordmenn tidligere var mest opptatt av at hunden skulle være en brukshund, primært til jakt.

Den eneste norske hunderasen som skiller seg ut er norsk buhund, som var en typisk gårdshund som hadde mange oppgaver – alt fra å vokte eiendom til å gjete buskap. 

 

Bjørgaskogen’s B Nero, NJ(B)CH og NUCH

Norsk elghund sort (også kalt sort elghund og svart elghund) . Hunderasen oppsto midt på 1800-tallet. Sort elghund er en allsidig jakthund. Den har vært brukt til jakt på elg og bjørn

Dette er en utpreget jakthund og brukes til jakt på elg, og benyttes som bandhund i Norge.  Rasen er modig og energisk og dens svært gode evner som bandhund gjør at det nå finnes en god stamme av rasen i Norge.

Les mer på NKK sin side.

Norsk elghund grå er «Norges nasjonalhund», og den er på NKKs logo og på den såkalte «Bamse-statuetten», en statuett som NKK tildeler mestvinnende hund på utstilling hvert år.

Grå elghund er avlet for jakt på elg og annet storvilt, men denne hunden har også en rekke andre kvaliteter som brukshund. Norsk elghund grå er en typisk spisshund, med tett kort kropp, kvadratisk bygning og god reisning. Full av kraft og stolthet. Mørke trygge øyne, opprettstående spisse ører. Halen bæres stramt opprullet over ryggens midtlinje. Hårlaget er tett og rikt, men ikke strittende. Den er meget robust, hardfør og utholdende, og tåler såvel regn som kulde meget godt. Rasen har en idealhøyde på 52 cm (+3/-4) for hanner og 49 cm (+3/-4) for tisper.

Les mer på NKK sine sider

Legg igjen en kommentar