22. januar 2025

Fra starten av.

Dette er ikke ment som generelle råd for en kvalpeier, men spesielle for den kvalpen som skal bli elgjeger.

Helt fra du henter den lille kvalpen, så lær den at du er den som den kan stole på og at du er en god leder.  Dette må du være konsekvent på resten av hundelivet.  En av de alvorligiste feilen du kan gjøre er å bryte tilliten den lille kvalpen har til deg.  Dette gjelder også for den voksne hunden.  Derfor skal kose mye med den lille elghundvalpen, og en skal la den som voksen bli en del av familen.

Uansett hvor du planlegger at hunden skal sove på natta, så vil jeg absolutt råde at noen sover sammen med den de første nettene, mens alt fremdeles er ukjent og litt skummelt.  Legg en madrass på gulvet ved siden av det som skal bli kvalpens liggeplass.  Når kvalpen går dit og legger seg, skal den få være i fred og sove.  Dette er viktig, spesielt i familier med små barn.  Når kvalpen går på sin plass for å sove skal den ha fred.  Etter en tid kan en også si kommando-ordet du skal bruke f.eks. «på plass» når du ser at den går på plassen sin.

Først og fremst: Ta deg fri fra jobb de neste ukene. 4 uker eller helst lenger!

Ikke «bare» av hensyn til kvalpens velferd, men for resten av familiens livskvalitet. Hvis du legger fra deg alt annet og konsentrerer deg fullt og helt om kvalpen nå, vil du spare deg selv for mye grining og arbeid de kommende årene.

Du har en veldig slitsom, intens, men umåtelig artig tid foran deg.

Velkommen inn i kvalpetåka!

Kvalpen

tehk

Det aller første vi vil lære valpen, er at den har havnet hos verdens beste familie. Mennesker som bare vil den vel. En trygg base. Dette er første steg på veien til en lykkelig og lærevillig hund.

Vær grei – og bare grei!

Og husk at vi kan framstå som truende eller bruke høy stemme. Opptre rolig og behersket, ingen skremmende bevegelser, skriking, kjefting eller smelling.

Ja, selvsagt må kvalpene venne seg til vår måte å være på og aller først må den lære seg at vi bare er snille og ikke vil dem noe vondt. Hvis vi skulle komme til å tråkke på en labb senere, så trøst den og kos med den etterpå.

Når du løfter opp kvalpen, så gjør det varsomt. Prøv å få valpen i en posisjon som gjør at du kan løfte den opp fra siden. Ikke kom brått forfra, fra kvalpens perspektiv er det skremmende.

Som kvalp kan du stimulere dens egenskaper ved at du legger godsaker på steder innendørs eller ute ved huset.  Du må ikke gjøre det for vanskelig i starten.  Bruk f.eks. tørrfisk eller andre godsaker som lukter godt.  Bruk kommando-ord når du ber kvalpen søke.  Dette kan du øke vanskelighetsgraden ved at du f.eks. drar en godbit i en hyssing over lengre og lengre avstand.  Så skal kvalpen følge sporet ved å bruke nesen.

En stimulert kvalp er en roligere og interessert kvalp.  Snakk rolig og med lav stemme til den og se hvordan du får kvalpens oppmerksomhet.  Et annet stimuli er å plassere en godbit under en liten glassbolle.  Valpen skal sitte rolig når du gjør dette og bruk kammando-ordet når den skal starte.  Dette er god trening for den lille kvalpen og den må bruke både hjernen og nesen for å løse oppgaven.  Stimuler med ros under arbeidet, ikke etterpå.  Overdriv rosen og ros er viktig.  Kvalpen vil elske å gjøre «den store leder» fornøyd.

Kvalpen skal erfare at vi er interessante og morsomme!  Dette kan kanskje virke meningsløst på noen, men tro meg: Effekten er uvurderlig.

For ved å gjøre dette formidler vi at våre forslag og påfunn er verdt å rette oppmerksomheten mot – noe som vil legge grunnlaget for all annen trening. Dessuten viser vi på denne måten at det er smart å holde seg i nærheten av oss. Vi er jo selve kilden til all moroa!

Det er også meget viktig å gi hunden lydighetsdressur, dette har en igjen med tanke på innkalling i jaktsituasjon og i utstillingsringen.  Men start med positive opplevelser.  For eksempel når du skal mate hunden bruker du plystre-signal eller annen innkalling når du gjør klar.  Hunden skal sitte før du gir signal om å starte spisingen.  Dette er en positiv opplevelse for kvalpen, men samtidig får du vist at du er en god leder.  Vær konsekvent på dette gjennom hele kvalpe-perioden iallefall.

For korrigering er det nok med kremting eller om nødvendig knurring.  Bruk de samme metodene hjemme som du skal bruke i skogen, nemlig mest mulig lydløst.

Ta kvalpen med på turer ut i skog og fjell, men korte turer i første første omgang. Ta minst en tur hver helg og en gang midt i uka. Den skal lære seg skogens lukter og lyder, utvikle muskulatur og balanse, venne seg til skogbunn og vegetasjon, og den får både fysisk og psykisk trim og stimuli. Ta den med en plass der dere kan være noenlunde uforstyrret for folk og fe. Gjerne i et viltfattig område, da jaging ikke står på agendaen for en to måneder gammel valp. Den er hverken fysisk eller psykisk skikket til det. Velg et lett, flatt terreng slik at valpen ikke belastes unødig, eller finner uoverkommelige hindringer som vil skremme den. Gå med hunden i bånd til du finner en egnet plass i skogen å slippe den løs. Vis valpen at her har du tenkt å bli, ved å sette deg ned og finne fram kaffetermosen og gjerne ei bok om dette emnet! Et godt poeng er å hjelpe kvalpen med utfordringer i terrenget, om den for eksempel i kommer seg over bekken.  Vent litt og så hjelper du den over; dette skaper tillit og at kvalpen kan stole på deg. Små triks, men som jeg mener har stor betydning for kvalpen.

Nærkontakt med elg skal som kvalp skje i trygge former, dvs. i nærheten av deg og finn gjerne en høyde hvor elgen kan sees på litt avstand.  Her er lenke til min Emblas los på «høyfjellselg» og som du kanskje hører på målet har hun loset i vel en time her

ettersok beggeTrening på blodspor kan starte også når hvalpen er 4-5 måneder med litt blod i terrenget og jeg har god erfaring med en godbit som belønning på enden av blodsporet.  Det er også et godt tips at du før du anskaffer deg kvalp å skaffe til veie elgskanker.  Disse bruker du når du lager blodspor og trekker de i terrenget og skvetter litt blod.

Når dere kommer på ferskspor etter elgen så hiss den litt opp og gi ros.  De fleste er enige i at hunden trenger mye tid i skogen. Den må bli skogsvant, slik at kongler, trerøtter og lignende ikke opptar hundens interesse når den skal søke etter elg. Noen velger å ha valpene løs, andre vil ha dem i band.

Prøv også på å lære kvalpen signaler/kommandoer som er lydløs.  Altså med tegn.  Jeg har god erfaring at når jeg kaller inn kvalpen, klapper jeg lydløst med handen mot låret.  Etter hvert trenger jeg ikke bruke annet en dette tegnet, så fremst hunden ser meg.  Jeg bruker også å rette ut handen når hunden skal sitte, først med kommandoen sitt og senere bare med hånden utstrakt.  Dette skal også fungere på avstand.

Trygghet er et nøkkelord når det gjelder å introdusere kvalpen til verden. Alle trenger å vite at det finnes vesener de kan stole fullt og helt på, noen de kan søke ly hos. Men også steder som er helt trygge.

Unghunden

froya

Her er det mange meninger. Del gjerne dine i kommentarfeltet under.

Avhengig av unghundens utvikling kan man begynne med løshundtrening i alderen 8-12 måneder. La det være en glidende overgang fra skogstilvenninga. Før eller siden på deres rolige vandring i skogen vil unghunden komme over vilt. Enten i form av en fersk fot (duftspor der viltet har stått og gått), eller at unghunden uforvarende støkker ut en elg eller får overvær av vilt. Kanskje vil den første, korte losen være et faktum! Da skal du bare stå der og nyte, og gi Den Håpefulle skikkelig ros og kos når den kommer inn! En unghund må aldri trenes på elg i snødybde.

Hvis en elghund skal mestre jaktstrabasene gjelder det at en allerede fra første stund gir den mulighet for å utvikles best mulig. Grunnlaget legges allerede fra kvalp med riktig og allsidig kost og erfaringer fra skog og fjell. Alle vil få frem den optimale elghunden, men fremgangsmåtene kan være svært ulike. Her kan det være lurt å plukke opp tips både fra oppdretter og andre erfarne elghundeiere. Ta gjerne kontakt med Troms elghundklubb og søk etter hjelp der. Her er også tilbud om kurs og samlinger som kan være en nyttig erfaring å ta med seg.

Et annet godt tips kan være å oppsøke situasjoner som pirrer hunden. Dersom det står en elg i en jordekant, ta med hunden å la den se på elgen. Mange hunder kan slite litt med å holde seg i ro fremfor viltet, og terping på slike situasjoner pleier å gi resultater. Når man føler seg klar til å starte treningen er det viktig å gå forsiktig frem.

Husk at om du øsnker en god bandhund skal den opptre rolig, og tilnærmet lydløst. Gå sakte selv under søk. Ikke tillat hunden å stresse eller dra hardt i bandet. Husk du har god tid ! Husk alltid at en bandhund skal søke etter vilt med høyt hode, for om mulig kunne finne dyr på overvær. Hunden skal lede fører til viltet, og tydelig markere slik at fører kan lese på hunden om dyret er nært eller ikke. I en optimal situasjon skal hunden selv stoppe opp og stå i ro fremfor viltet.

Du må være forberedt på at skal du få en god jakthund, må du også investere i mye tid med unghunden.  Skog- og fjellturer og masse tålmodighet.  Skal du trene bandhund er det sporing, vind og overblikk som gjelder og er det løshund er det kaffe og en god tid som trengs.  Stol på hunden din og gi den erfaring.

For bandhund-trening på unghund hadde vi gode opplevelser med å gå på spor i kuling og regn.  Da kan du komme enklere inn på elgen og samtidig lære unghunden å opptre rolig i nærkontakt med godlukter og se elgen. For løshund er en egenskap som er viktig, men dessto vanskeligere å trene; å komme inn på elgen rolig og ikke rase inn med fare for å støkke.  Dette ligger kanskje mest i nedarvede egenskaper, men jeg mener også at dette kan videreforedles.  Jeg hadde god erfaring med å gå ut i godt elgterreng, finne en høyde og sammen med unghunden oppleve og se elgen.  Snakk rolig til unghunden og klø den på brystet.  Sitt ned og klø kvalpen eller unghunden på brystet er med på å roe den ned og samtidig lære den at her haster det ikke.  Vi har god tid og når unghunden lærer at elgen i utgangspunktet ikke stikker når den kommer i kontakt er viktig.  I denne sammenheng er det også viktig når unghunden er med på praktisk løshund-jakt at de første elgene felles i los.  Dette bør jaktlaget «investere» i og få igjen i massevis i senere jakter.

bandhund kurs2 600

Bandhund-trening av kvalp/unghund:

– betyr for meg å bruke mye tid sammen med hunden for å lære «hverandre» samarbeid både i skogen og i andre miljø.

– jeg ønsker meg en hund som ikke følger sporet nøyaktig, men en hund som utnytter overvær og en hund som benytter vind og topografi til å finne dyr. Derfor bruker jeg mye tid på å gå svært rolig med hunden i motvind, gå opp på «åskammer» osv der jeg forsøker å prege hunden på luftvitring. Ro og samarbeid med hunden prioriteres.

– jeg ønsker en hund som går stille, ikke drar i bandet og ikke rister seg osv..så dette prioriteres i «dressurtreningen».

– vurder også nøye de egenskaper og adferd din hund har og vurder dette opp mot hva dine mål er for hunden/din jakt. Er hunden svært spornøye kan det kanskje være bedre å bruke den som en ren sporhund noe som kanskje gir få skuddsjanser for hundeføreren, men flere for de på post. Lager hunden mye lyd og dette er vanskelig å dempe er det kanskje ikke rette hunden som bandhund.  Gå rolig, stopp ofte. La hunden bruke alle sanser. Med erfaring vet du også ca. hvor langt du er unna elgen. (Når hunden mi nektet å gå videre, var det fordi elgen var der, jeg hadde bare ikke sett den ennå.)

Jeg har også god erfaring med å kombinere min hund som band- og løshund.  I de små vallene vi har her nord er dette en verdigfull egenskap som du kan trene hunden din til, men selvfølgelig krever det ekstra tid.

Innkalling fra los

Her er det ikke enkelt med et godt svar. Men trening og atter trening er kluet. Begynn når kvalpen er liten, bruk den fløyta eller plystresignalet du kommer til og bruke på jakt (eller andre ting) og gi den en gobit hver gang den kommer ved innkalling. Dette kan også brukes ved foring som jeg nevnte over. Det er ihvertfall en mye brukt metode. Ellers varierer det med og få hunden fra losen veldig. Har du en hund som er veldig hard blir det ofte vansklig. Litt mildere hunder blir det ofte letterer med.  Min erfaring med innkalling fra los startet med unghunden.  Hunden min hadde loset en tid på ku og kalv og jeg kom helt innpå losen.  Jeg så at min hund merket at jeg var nær ved at den så i min retning og logret med halen.  Jeg plystret lavt og den kom rett til meg.  Jeg sendte den straks ut igjen og losen fortsatte.  Dette tror jeg kan være en nøkkel, nemlig at hunden får erfaring med at losen kan fortsette.  Innkalling fra los er meget nytting i områder med få dyr eller du har et eller få dyr igjen på kvoten.  Hvis hunden loser på feilt dyr, erelglos det viktig å få den fra denne situasjonen og jakten kan fortsette.

Fordelene med å kunne innkalle hunden er også når jeg trente eller jaktet langt hjemmefra kunne jeg kalle den inn og reise hjem, og jeg kunne kalle den av feil dyr i jakta og slippe på andre plasser. Ved innkalling i trening, koblet jeg aldri hunden, men fikk det gå ut i los igjen.

Et tips om du ikke får de første fellinger i los, er at etter felling går du rolig opp mot fellingsplassen, slipper unghunden, fyrer av et skudd i myre og går mot det felte dyret.  Dermed får unghunden opplevelsen av at «den store leder» og samarbeidet har ført til fellingen.
«Kaffe og stolsekkmetoden»
Du tar med deg godt med kaffe og noe å sitte på, og en god porsjon tålmodighet. Gå ut i terreng hvor du vet kan være elg og slipp hunden.  Er det gode lukter vil den søke og da gjelder det å være tålmodig.  Sett deg ned og nyt kaffen.  Unghunden vil søke ut etter spor og den vet også hvor den finner sin fører.  I kombinasjon med gode gener så fikk jeg raskt en hund som gjerne slår ut 500-700 meter i søk fra stolsekken, og som likevel er innom og stempler hvert tiende minutt i starten hvis den ikke finner noe vilt. Hunden vil også bli tryggere i søkene og vet hvor den finner deg.  Så lenge du bruker stolsekkmetoden vil den alltid finne tilbake til deg.  Det er fantastisk hvor godt hunden lærer å gå på sine egne bakspor eller finne dine spor.  Du skaper en trygg løshund på denne måten.

Ros, og ROS med store bokstaver, er viktig som et resultat av at den har gjort noe vi vil ha mer av, at vi kan håpe at det fører til forsterkning av (riktig) adferd.  Dersom vi vil drive god belønningsbasert trening, må vi utnytte disse godene bevisst! Og husk, vi forsterker ikke adferd ved å gi hunden noe den vanligvis liker, men som den knapt nok vil ha/vil gjøre i den aktuelle situasjonen.

Oppsummering

Den beste fysiske treningen for en valp og unghund er for det første fri bevegelse, hvor valpen bruker kroppen i varierte bevegelser i alle retninger, helt av seg selv,  for det andre korte økter med å gå i band,  og da gå i skritt, ikke trave eller galoppere.  Skritt er det som bygger opp muskulaturen i valpens kropp, og gjør at han kan være aktiv uten å skade seg.  Både fri bevegelse og skrittgang er nødvendig for valpens fysiske utvikling.  Og husk at det er for sent å trene hunden når jakten starter.  Grunnlaget skal legges gjennom hele året. Selv la jeg opp til en rolig tid i januar til mars, før treningen mot høstens jakt startet både når det gjaldt kondis og jaktegenskaper.  Jeg opplevde hunder som utviklet seg år etter år og det er dette du må ha i bakholdet når du trener.  Tålmodighet og konsekvent gir tillit til deg som en god leder.

Du vil oppleve spennende tider og vit at unghunden også skal lære.  Gi den tid og gi den positive opplevelser i skogen.  Du skal framelske hundens2017 2 jakt egenskaper og korrigeringer og dressur skal foregå hjemme.  Ros hunden i en hver kontakt med elgen og selv om du er bekymret når den er lenge ute på søk, så ikke mist tålmodigheten.  Om den er i kontakt med elg, så ros den når den kommer inn til deg.  Men er den ute på korte søk og kommer inn til deg, reis deg opp og gå i den retning du ønsker den skal søke.  Ros den når den søker ut fra deg.

For ikke å miste hundens tillit i denne viktige perioden, er det av største betydning at vi  beholder fatningen, og ikke går til fysisk eller psykisk avstraffelse av hunden. Det vil bare gjøre den usikker, handsky, engstelig for folk, eller andre ubehagelige ting. Vær konsekvent og lær av hvordan en god alfaulv opptrer; overlegent og rolig med halen høyt hevet.  Hvis du skal korrigere hvalpen, så ta den i gjerningsøyeblikket og ikke etterpå.  Det gjør bare kvalpen forvirret og du oppnår negative virkninger.

Plutselig en dag er hunden voksen, fornuftig, hører etter og er en fornøyelse å ha i huset og med i skogen. Så sant du lot den få utvikle seg naturlig uten for store krav og at du var og er konsekvent.

Som nevnt over er det mange meninger om hundetrening og elghunden er det ikke noe fasitsvar.  Dette er ment som tips til nybegynnere og har du andre tips eller råd er det fint om du legger det inne i kommentarfeltet.

Legg igjen en kommentar